Tudor este elev în clasa a II a. Ne-am imaginat, împreună, situaţia în care conducerea şcolii ar fi formată, în mod OBLIGATORIU, din două persoane: un elev şi un adult. Deciziile, în acest organism de conducere, ar trebui să fie luate prin consens: nici elevul, nici adultul, nu poate implementa nici o propunere cu care cealaltă parte nu este de acord.
Dacă Tudor ar fi elevul din această echipă, propunerile lui ar fi:
1. Terenul de sport să fie acoperit şi să existe un sistem care să menţină, în interior, pe tot parcursul anului, o temperatură optimă pentru a putea juca fotbal în pantaloni scurţi şi tricou.
2. În fiecare zi să se desfăşoare evenimente cu invitaţi în şcoală (teatru, circ şi altele), iar în zilele cînd nu se poate din cauză că vreun invitat este răcit, să se facă excursii în afara şcolii.
3. Să fie construite căsuţe de lemn în copacii din curtea şcolii (nu pentru păsări, ci pentru copii) şi multe magazine (tarabe) unde copiii să poată să îşi aducă jucăriile de care nu mai au nevoie şi să le vîndă pe bani adevăraţi altor copii din şcoală.
4. Să existe în meniu, doar în unele zile, şaorma.
5. O dată pe săptămînă, matematica să fie opţională; copiii să facă ce oră vor ei. După ce s-a mai gîndit un pic, a revizuit această propunere, extinzînd planul opţiunilor la o zi întreagă în care copiii să îşi poată alege orele.
6. Să existe mai mult de o oră de arte vizuale în orarul lor săptămînal.
7. Ziua de şcoală să se termine maxim la ora 14 şi ora de joacă liberă/relaxare să rămînă în program.
8. Să implanteze microcipuri în creier, care să înregistreze toate informaţiile, inclusiv ce teme dă doamna pentru acasă, ca să nu mai uite nici un copil.
Tudor ar veni la şcoală, chiar dacă şcoala ar fi opţională.