Am descoperit niste jocuri

Durata citire: 3 min

Tot citind eu asa despre „child development psichology”, am ajuns sa aflu si despre cele 7 tipuri de inteligenta, care modeleaza cele 7 tipuri d einvatare ale copilului, teorie dezvoltata de Howard Gardner ( super interesant, cititi, cautati, o sa aveti revelatii!). Si uitindu-ma eu asa la baietoii mei fantastici, mi se nazari ca Victor are o deosebit de dezvoltata inteligenta corporala (bodily kinesthetic zice domnul Gardner). Drept pentru care am incercat sa imi storc creierii in incercarea de a gasi niste joculete adaptate pe stilul asta al lui. Mai cu ajutor de prin carti, mai cu imaginatia proprie, uite ce a iesit:

1. Numaram pe intuneric!

Cauti prin casa jocul de remi uitat pe dupa vreun dulap, ca n-ai mai avut timp de pierdut nopti cu prietenii, la canasta. Iei de acolo 10 piese (numerele de la 1 la zece) plus fata vesela, musai, musai si fata vesela:)

Dupa care le insiri pe jos, le amesteci, pe fata sau pe dos si incepi jocul: intii tragi tu o piesa, cu ochii inchisi si tot cu ochii inchisi incercci sa ghicesti ce numar ai tras pipaind piesa. E de ajutor sa arati intii copilului ca in josul piesei e cerculetul acela cu punct colorat, ca sa nu se incurce in el. Ghiciti piesele pe rind, tu si copilul. Cine ghiceste piesa, o pastreaza in fata lui; cine nu, o pune inapoi in gramada. Dupa ce terminati piesele, le numarati impreuna si vedeti cine a cistigat. Bonus, fiecare isi scrie pe tabla/foaie, numerele corespunzatoare pieselor cistigate.

Tips: mai lasa copilul sa mai si triseze cite un stropisor:) si incearca sa dirijezi jocul de asa maniera incit, macar la primele ture, sa traga el fata vesela; e o super recompensa sa traga piesa cu fata vesela:)

2. Cum arata cifra…?

Jocul asta e asa, o chestie pe care poti sa o strecori in conversatii cu copilul, in treacat. Fii smecher:)

Incepi tu si ii spui: „Uite, mie cifra 1 mi se pare asa… ascutita si intepatoare; mi se pare ca se simte ca o bucata de lemn si e uscata! Tie cum ti s epare ca e cifra doi?”

Tine minte raspunsurile lui.

La jocul de remi sau la orice alt exercitiu cu numere, cind nu stie ce numar are in fata, adu-i aminte: „Pai, asta e numarul ala uscat ca un lemn, intepator si ascutit!”

Raspunsul va veni foarte prompt!

3. Ce spune fatza mea?

Asezati-va unul in fata celuilalt si faceti fete unul la altul:) Copilul trebuie sa recunoasca sentimentul care te anima cind faci o anumita fata: furie, nervi, oboseala, plictiseala, veselie etc.

Stabiliti singuri recompensele: boabe de gasole, carti de joc, bombonele mititele, ce va trece prin cap.

E distractiv si e un exercitiu menit sa il invete pe copil sa distinga semnale de body language ca sa stie cind sa nu mai insiste, ca sa isi declanseze singur limita: „Stop! mama are o fata furioasa! E timpul sa ma opresc din sarit!”

Hai va pup:) Spor la jucat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *