Se cumpara un iaurt bun, gras si gros. Se pune intr-un paharel de iaurt mic (de 150 de grame) sau in cescute mici de cafea, de pe vremea bunicii (si asa sunt inutile si le tineti ascunse printr-un dulap, nu?). Se adauga, dupa gusturi: o lingurita generoasa de miere de albine cu un strop de vanilie (optionala vanilia) sau 2-3 linguri de sirop de fructe facut in casa (reteta mai jos). Se amesteca bine. Daca iese prea moale si copilul prefera iaurturile inchegate, atunci se procedeaza astfel: se lasa la inflorit intr-un strop de apa rece cam o jumatate de lingurita de gelatina pudra (chiar si mai putin). Apoi se fierbe un strop de apa; se dizolva gelatina inflorita cam intr-o lingura, maxim doua de apa fierbinte si se amesteca cu iaurtul. Se acopera cu un pic de folie de plastic si se da la frigider macar o ora.
E dulce, na, ce vreti, copilul vrea dulce, nu zic sa le dati in fiecare zi si cu tonele, dar cite o cescuta mica din cind in cind merge si macar stiti sigur ce ati pus in el.
Cescutele alea de care ziceam sunt tare practice; am descoperit ca maimutzoilor le plac recipientele mici, portioarele de zinute si spiridusi; si e si mai sanatos asa.
SIROPUL:
Faceti frumusel rezerve de siropuri din timpul verii: de capsuni si de visine e cel mai la indemina. Sunt doua tipuri de siropuri:
1. Siropul fiert: cantitati egale de fructe si zahar se aseaza straturi, straturi si se lasa o zi la frigider sa se scurga minunatele arome din ele. Apoi se pun la fiert. La foc maruntel. Se lasa acolo sa dea un clocot, doua, nu ca la gem, ceva mai putin. Se strecoara apoi si se pun in sticle. Fructele se pot si ele depozita in borcane si se pot folosi la clatite sau alte prajituri. Aceste siropuri tin mult, din cauza zaharului si nu e necesar sa le tineti la frigider. Sigur, sunt dulci si au zahar. Le puteti folosi si ca sa le oferiti maimutzoilor sucuri mai naturale; amestecati o lingura de sirop intr-un pahar de apa minerala si…gata sucul. Ca sa nu mai zic ca sunt un topping absolut minunat pentru clatite!
2. Siropul la rece: fructe si miere; nu crde ca e necesar sa le puneti in proportii egale; cred ca ajunge o jumatate de kilogram de miere la un kilogram de fructe. Fructele le zdrobiti binisor cu blenderul ala de mina; amestecati bine cu mierea; apoi strecurati si depozitati in sticle. Aceste siropuri nu tin insa mult timp; fermenteaza daca stau la cadl; asa ca trebuie sa le depozitati in frigidere, bine sigilate; acolo stau frumos 2 luni lejer. Avertizare: nu am experienta multa cu siropurile astea, pentru ca singurul pe care l-am facut a fost un sirop de imunizare care a mers excelent. Ia sa vi-l dau si pe asta:
3. Sirop pentru imunizarea organismului: la sfirsitul verii se fac rezerve serioase de catina proaspata (se gaseste la piata). Se spala si se zdrobeste catina cu blenderul de mina; apoi se pune intr-un vas mare sucul strecurat de catina cu cantitati egale de miere de albine (un kg de catina la un kg de miere). Asta pentru ca fructele sus numite au gust foarte astringent, strepezitor tare de dinti, care e diluat bine de miere. Se amesteca bine si se pune in sticlute la frigider. Musai, ca fermenteaza altfel. Administrati copilului cite 2-3 seringi de sirop pe zi pe tot parcursul toamnei si iernii. Cind zic de seringi, ma refer la alea de Nurofen sau Panadol, pentru ca am observat ca le accepta foarte usor asa, sunt obisnuiti cu ele, casca gurile ca niste pui si…gata:) Probabil nu merge la toata lumea la fel. Oricum, vorbim de 2-3 linguri pe zi, administrate in orice forma accepta cu placere copilul. E foarte natural, foarte sanatos, la mine au mers cu rezultate excelente, ca sa nu mai zic ca…e foarte ieft8in comparativ cu siropurile imunizatoare din comert.
Hai spor si pofte mari!