Politichie revoltata

Durata citire: 4 min

La noi la facultate s-a infiintat o noua specializare: Business Administration, cu predare exclusiva in limba engleza. Am norocul sa tin un curs la aceasta specializare. Lucrez asadar cu o serie mica de studenti minunati; curiosi, intrebatori, insetati de cunoastere! E o provocare si o placere sa le predau. Pentru prima data, in 10 ani de cind predau, simt ca pot indruma, pot deschide minti, ca TREBUIE sa citesc, sa invat, sa STIU, ca sa le pot raspunde.

Le-am dat un test. Am fost dezamagita: notele variaza intre 5 si opt. Am fost, rind, pe rind, stapinita de doua sentimente:

1. Hai ca nu e chiar rau. Macar au luat toti peste cinci. Ceea ce nu e putin. Se poate si mai rau, nu? Adica, avind in vedere halul in care vin din preuniversitar, hai ca e bine. (Pasare de pisica in curtea altuia, acceptare resemnata a realitatii)

2. Lasa ca v-o coc eu! adica eu ma chinui si va predau si pun suflet si voi nu sunteti in stare sa invatati niste concepte simple de economie?!?! (Iar, pasare de mitza plus revolta celui care isi ascunde incompetenta sub agresivitate)

Mai apoi, m-am linistit. M-am intrebat „de ce?”. M-am analizat pe mine. Pai…e o regula simpla in inavatamint. Daca nu reusesti sa scoti performanta de la studentii tai, numai TU esti vinovat. Nu ai stiut sa explici, nu ai reusit sa motivezi si sa potentezi, nu te-ai zbatut suficient. Esti incompetent!

Hai sa facem ceva. Hai sa fac ceva. Mai am un semestru si ceva la dispozitie sa rastorn acest rezultat.

Presedintele nostru minunat e profesorul gloatei care suntem. Ba, mai mult decit atit, e si reprezentatul nostru, ca doar noi l-am pus acolo, ceea ce studentii mei nu au posibilitatea sa faca. Si nu a avut la dispozitie 2 semestre, ci cinci ani. Nu ca sa schimbe ceva, nu. departe de mine gindul. Ca in fond, la noi, presedintele nu se poate amesteca in economie. Atita vroiam de la el: sa nu lase PSD-ul pe care l-a infierat atit sa se mai ridice prea curind. Sa il reduca la rolul cuminte si democratic de opozitie corectoare si imblinzitoare a eventualelor devieri ale liberalismului salbatic. Ca doar de aia l-am votat! Asta a fost programa lui in alegerile trecute! Jos cu Psd-ul!

Presedintele meu a fost incompetent. Punct. Asa ca nu il mai aleg. Din mult mai multe considerente. dar reduc discutia, conform principiului lui Ockham, la lupta lui cu Psd-ul. Si ce face, dumnealui, Presedintele meu? Imi arata zi de zi ca am dreptate sa nu il votez. Ca un foarte prost pedagog, face uz si abuz de pozitia lui ca sa paseze mitza putrezita. „N-am fost lasat; nu am avut cu cine lucra; EI SUNT VINOVATI!” Si se revolta si bate cu pumnul in masa si…scoate gloata in strada!

Pai cam ce ar fi acuma sa ma duc eu la studentii mei si sa le spun: „Ia mergeti voi la proful vostru de economie si la ala de mate din liceu si trageti-le o mama de bataie! Ba mai mult, ia iesiti voi in strada si protestati vehement impotriva sistemului preuniversitar ticalosit!” Asa, la gramada, ca se poarta, fara discernamint si cu avint muncitoresc! Pe modelul revolutiei socialiste!

Pai, domnule Presedinte, sa iti fie rusine!

Ca ai fost un pedagog si profesor prost cinci ani de zile. Ca ai fost ocupat sa il dai jos pe Tariceanu, in loc sa fii ocupat sa promovezi un discurs moderat, tolerant, in loc sa scoti ce e mai bun din toti, fie si din Psd, ca se poate! Si ca, la sfirsit, pasezi mitza, acuzi si te bati cu pumnii in piept in loc sa te auto-analizezi sa vezi: Ce Doamne iarta-ma ai gresit de gloata asta de popor a luat note asa de mici?!

Si, mai ales, sa iti fie rusine, domnule Presedinte, ca prin incompetenta ta, ma pui acum in postura sa votez cu Psd-ul!

N.a. La parlamentarele europene, Catalin Ivan, un reprezentat decent al tineretului Psd-ist si un bun amic, in ciuda adversitatii de idei care ne anima, imi spunea rizind: „O sa iti cada tie mina pina pui stampila pe Psd!”

Ii transmit acum: Uite, Cataline, ca, desi imi tremura mina, o sa dau votul asta Psd-ului. Pentru ca ma mint frumos ca votul asta nu i-l dau lui Iliescu, nici lui Mitrea, nici restului de dinozauri Psd-isti, ci ti-l dau tie, in speranta ca noul val social democrat o sa semene mai mult, in discurs si fapte, cu social democratia europeana, decenta, grijulie si, in ciuda multelor pahare cu apa si linguritelor de miere cu care va trebui sa imblinzesc acreala, inghitibila. Nu ma dezamagi!

3 thoughts on “Politichie revoltata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: