Revelion pe Valea Prahovei (I)

Durata citire: 3 min

Anul asta am decis sa ne stringem cu totii si sa iesim din locasurile noastre traditionale de petrecut revelionul (adica din casele noastre, gazde, rind pe rind, ale adunarilor gastii) si sa plecam Undeva.

Pentru ca o parte din grup venea dinspre Moldova si cealalta dinspre Bucuresti, am decis sa ne intilnim asa… pe la jumate, drept pentru care am inchiriat o chestie la Busteni. Spun chestie pentru ca nu era chestia nici vila, nici cabana, nici prea prea, nici foarte foarte; curatel, gazde primitoare, camere bune, chiuvete care curgeau, bazine de toaleta care curgeau, unele calorifere care nu se incalzeau, alte calorifere care se incalzeau prea tare si iar, gazde saritoare care au rezolvat repede toate problemele, inspre binele chiriasilor. Scump, doamna, scump… Cu banii astia si un pic pe deasupra, mergeam la Budapesta. Dar, na… am vrut revelion cu gasca. Per total, multumitor, am fost impreuna, ne-am distrat, a fost bine la… chestie.

Singurul lucru de care mi-a parut rau a fost ca nu m-a agatat nici o tanti de aia de pe la Antena 3 sau de pe la Realitatea, stiti, tanticile alea care sunt extrem de entuziasmate si fac reportaje despre cum se ingramadesc romanii la distractii de fite in Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia. Ca i-as fi spus eu vreo doua despre superba Prahova Valley…

Si alea doua ar fi:

Minunatele statiuni de fite arata bine acoperite de zapada; mirifica zapada ascunde mizeria de dedesubt, casele darapanate, vilele ruginite, acoperisurile lipsa… Drept tara lui Dracula! Te astepti cu frica sa fii cazat intr-o casa de asta bintuita de stafii; la unele geamuri atirna ornamente de Craciun, luminite care clipesc dubios si care nu pot ascunde, ci amplifica aeerul sinistru al unor case de pe care se scurge gingavitor, alene, mucegaita, tencuiala.

Daca nu te pasioneaza sporturile de iarna… in minunatele orasele de pe valea Prahovei, nu ai ce face! Nimic! Peste tot e o aglomeratie care concureaza cu succes Costinestiul. E imposibil sa te plimbi savurind aerul de munte, pentru ca miroase a gaze de esapament de la milioanele de masini care se bulucesc acolo, ca sa nu mai vorbim de oamenii de care te izbesti, ca nu ai incotro, in incercarea de a-ti face loc, de a inainta, de a respira pur si simplu. Baruri sunt cam putine, in genere predomina mincatoriile care sunt pline ochi, ba chiar dau pe dinafara, judecind dupa cele 6-7 persoane care asteapta stoic cite o ora in fata fiecarui restaurant, asteptindu-si ratia de caldurica, fum de tigara si ciorba calda!

M-am plimbat 3 ore jumate prin Predeal, cu sora-mea, ca sa gasesc un loc de stat jos si baut o cafea. La final eram satula, nervoasa, scirbita, inghetata si ma dureau picioarele de atita mers de pomana, ca loc nu am gasit nicaieri de stat.

Si, cireasa de pe tort… 3 ore jumate am facut la intoarcere, din Predeal in Busteni!

Drept pentru care declar sus si tare!

Mai bine pe la noi, prin Moldova, unde drept e ca nu sunt pirtii de schi, dar sunt strazi pe care se poate circula si restaurante intime unde gasesti loc sa te asezi si unde patroana zimbareata te imbie la un bors fierbinte si la o sarmaluta proaspata, care se topeste in gura, unde lumea e amabila, ca nu are incotro, unde crisma trebuie sa isi atraga clientii, nu sa ii selecteze, nici sa scape mai repede de ei ca sa poata veni tura urmatoare de flaminzi!

3 thoughts on “Revelion pe Valea Prahovei (I)

  • Puteai vizita Peleşul şi Pelişorul. Sunt unicate în ţară! Apoi mai e Braşovul şi dacă tot ai făcut 3 ore, mai degrabă mergeai la Sibiu. Ce-i drept, cine te-a pus să te duci de sărbători? Preţuri duble/triple, aglomeraţie… Eu am fost acum în februarie şi am putut „savura” frumuseţile locurilor în linişte. Sincer la Predeal, Buşteni, Azuga nu ai ce face fără schiuri, dar ştiai deja…

  • Pai in toate locurile pe care le-ai mentionat fusesem deja cu putin timp in urma:) Eram curioasa pur si simplu ce e cu nebunia cu asa zisele statiuni; ce ofera ele turistului venit de sarbatori. Si m-am lamurit:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: