Negocieri cu gratie

Nu sunt deloc un specialist in domeniu si totusi am acum posibilitatea sa predau un curs de negocieri in afaceri… Ma documentez si citesc cu graba, ca sa imi pot realiza fiecare curs. In principiu, nu fac decit sa preiau ce zic altii, dar nu despre asta e vorba.

Tot ce citesc, carti docte si semidocte, materiale imbibate de didactic si academic sau pur si simplu manuale motivante despre cum sa ai succes in vinzari, e impregnat de emfatic, de declarativ, de strigate victorioase si mai mult sau mai putin exuberante. La sfirsit te simti puternic, plin de forta, o stinca, un invingator si esti pregatit sa lupti cu adversarul, sa il rupi, sa musti din el si sa il lasi sa muste tarina, plin de singe… Te si vezi, plecind de linga amaritul de adversar, cu o tinuta demna si plina de sine, urcind in supr masina ta si trintind portiera intr-o maniera foarte business pe care o vezi printr-o gramada de filme.

Si nu stiu cum…Parca nu e bine… Parca mi-ar placea ca in loc de ADVERSAR intr-o partida de negociere, sa ai parte de un PARTENER de negociere. Sa pornesti de la premisa ca omul din fata ta e plin de bune intentii, ca nu vrea sa te pacaleasca si sa te fure, ci doar sa isi satisfaca o nevoie pe care o are si el, la fel ca si tine. Sa faci afaceri cu gratie, cu naturalete, sa incerci sa INTELEGI de ce are nevoie partenerul tau, pentru ca in felul acesta poti sa ii oferi la schimb o concesie de care chiar are nevoie.

Sa zimbesti natural, sa fii totusi ferm, sa fii curtenitor si respectuos si dupa ce ai incheiat contractul sa te tii de cuvint, sa respecti termenele, sa parezi cu gratie obiectiile si mofturile clientului…

Ma gindesc ca in felul acesta, dupa ce ti-ai terminat treaba, fiecare client multumit devine o potentiala „pila” pe care o poti folosi cu incredere in atitea si atitea situatii. Ramine intre parteneri o legatura mai strinsa, care se va pastra dincolo de sfirsitul contractului si va genera alte contacte…

Dar astea sunt doar visele mele… Afaceri cu gratie, fara stres, fara incordari, la sfirsit un zimbet si o floare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *